Notice: register_sidebar was called incorrectly. No id was set in the arguments array for the "Sidebar 1" sidebar. Defaulting to "sidebar-1". Manually set the id to "sidebar-1" to silence this notice and keep existing sidebar content. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 4.2.0.) in C:\Domains\mfasuria\mfasuria.com.my\wwwroot\wp-includes\functions.php on line 4147

Notice: register_sidebar_widget is deprecated since version 2.8.0! Use wp_register_sidebar_widget() instead. in C:\Domains\mfasuria\mfasuria.com.my\wwwroot\wp-includes\functions.php on line 3839

Notice: unregister_sidebar_widget is deprecated since version 2.8.0! Use wp_unregister_sidebar_widget() instead. in C:\Domains\mfasuria\mfasuria.com.my\wwwroot\wp-includes\functions.php on line 3839

Notice: unregister_sidebar_widget is deprecated since version 2.8.0! Use wp_unregister_sidebar_widget() instead. in C:\Domains\mfasuria\mfasuria.com.my\wwwroot\wp-includes\functions.php on line 3839
MFA SURIA MANAGEMENT SERVICES » Artikel

Harga Hartanah Akan Meningkat 10 Hingga 20 Peratus Pada 2011

Gambar Hiasan

Gambar Hiasan

Harga hartanah dijangka meningkat pada purata 10 hingga 20 peratus tahun ini, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Donald Lim Siang Chai Rabu.

Beliau berkata peningkatan itu akan dipacu oleh permintaan daripada belian asing dan juga unjuran ekonomi negara yang lebih cergas dalam menarik lebih banyak pelaburan.

“Saya menjangkakan hartanah sederhana dan mewah mungkin meningkat lebih tinggi memandangkan hartanah mewah masih dianggap murah oleh rakyat asing berbanding harga hartanah di negara-negara jiran,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Laporan Pasaran Hartanah 2010 di sini.

Laporan itu diteritkan oleh Jabatan Perkhidmatan Hartanah dan Penilaian Kementrian Kewangan.

Lim berkata negara ini menarik lebih ramai rakyat asing menerusi program transformasi kerajaan serta unjuran bahawa lebih banyak syarikat asing akan disenarai di Bursa Malaysia.

“Kami berjaya menarik nilai pelaburan yang adil tahun lepas dengan pelaburan langsung asing meningkat empat kali ganda berbanding angka yang dicatatkan pada 2009.

“Kami berharap rakyat asing ini akan menjadikan Malaysia sebagai pangkalan kedua atau ibu pejabat dan melihat Asean sebagai pasaran yang berpotensi,” katanya.

Beliau berkata walaupun harga hartanah akan meningkat, kerajaan akan memastikan gelombang hartanah tidak berlaku.

“Kami memandangkan berat disebabkan hampir 26 peratus daripada pinjaman bank diberikan untuk tujuan perumahan iaitu sebanyak RM240 bilion.

“Usaha sedang dilakukan untuk menyediakan 70 peratus nilai pinjaman untuk pembeli hartanah ketiga serta inisiatif untuk menyediakan pinjaman 100 peratus untuk pembeli rumah kali pertama,” katanya.

Beliau berkata tumpuan utama kerajaan ialah memastikan golongan muda Malaysia disediakan dengan peluang untuk memberli hartanah mengikut kemampuan mereka.

Menurut laporan itu, pasaran hartanah tempatan merekodkan 376,583 transaksi bernilai RM107.44 bilion, dengan jumlah dan nilai pertumbuhan transaksi masing-masing pada 11.4 peratus dan 32.6 peratus berbanding 2009.

2.Bagaimana membuat pembelian hartanah terbaik

Gambar Hiasan

Pasaran hartanah di Malaysia  melalui tempoh proses peralilhan yang  sangat perlahan dan sikap berhati-hati di dalam pemilihan hartanah adalah sesuatu yang digalakkan.  Apakah waktu yang sesuai untuk membeli hartanah? Itulah persoalan dan delima pada  bakal-bakal pelabur sejak dari dulu lagi.

Pendek kata membeli hartanah bukan hanya “ambil, bayar dan bawa balik” seperti membeli pakaian di pasaraya. Perihal utama yang perlu diambil perhatian ialah khidmat ejen hartanah.

Sebagai pembeli anda mempunyai hak untuk memilih ejen hartanah yang bersesuaian . Ini kerana jika pembeli silap percaturan memilih ejen maka pembeli terdedah dengan risiko penipuan semasa pembelian asset tersebut. Sebagai contoh;  ada ejen-ejen tertentu mengambil wang pendahuluan pelanggan dan melarikan diri tanpa dikesan.

Menurut maklum balas dari sebuah badan kerajaan iaitu Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah  terdapat ratusan laporan dari orang ramai yang telah ditipu oleh ejen-ejen yang tidak bertauliah setiap tahun. Fungsi badan karajaan ini sebagai mengawal selia ejen-ejen hartanah di negara ini agar ia lebih professional didalam bidang tersebut.

Oleh itu, pelanggan sendiri harus bersedia dan perlu mengikis sikap acuh tak acuh dalam memilih khidmat perunding hartanah. Sekali lagi diingatkan, pemilihan ejen hartanah menjadi elemen penting di dalam proses urusan jual beli harta. Ia memudahkan jika dikendalikan oleh orang yang tepat.

Secara dasarnya, pelaburan hartanah merupakan suatu pelaburan jangka panjang dan melibatkan komitmen selama 20 tahun atau 30 tahun untuk pembiayaan bank. Sebagai pelabur anda harus cekap menghidu potensi pada hartanah yang hendak disewakan. Setelah memperolehi penyewa yang sesuai, secara tidak langsung penyewa tersebut telah membiayai ansuran bulanan peminjam dan pemilik tidak perlu mengeluarkan wang sendiri untuk membayar ansuran bank.

Apabila tempoh pembiayaan bank tamat tuan tanah tadi bakal memperolehi wang pencen yang lumayan pada hari persaraan kelak. Tidak dapat disangkal lagi, pembelian hartanah adalah satu instrument terbaik untuk mencipta kekayaan… inilah yang dikatakan “wang bekerja untuk anda bukan anda bekerja untuk wang”.

Sebagai contoh seseorang itu membeli sebuah rumah teres berharga RM250,000.00 dan menjualkannya dalam lingkungan harga RM370,000.00,  setelah 15 tahun, secara kiraan kasar tuan tanah tadi bakal memperolehi keuntungan sebanyak RM120,000.00 sebagai pulangan risiko yang diambil pada pelaburan yang dilakukannya pada tempoh tersebut.

Dengan ini, Sebelum membuat sebarang percaturan memiliki hartanah, pembeli dinasihatkan untuk mempertimbangkan beberapa langkah dibawah:

1. Menaik taraf asset tersebut. Berapakah kos membaik pulih sesuatu bangunan tersebut? Perkara ini penting kerana membaik pulih atau menaik taraf asset melibatkan kos yang kasar dan jika tidak berhati-hati kemungkinan besar ia boleh melebihi kos pembelian asset. Jadi sebelum beli buat jangkaan kos baik-pulih.

2. Kedudukan ataupun lokasi asset. Adakah asset tersebut berada di bandar besar, pekan, kawasan kampong ataupun infrasturuktur berdekatan seperti perkhidmatan bas, stesen komuter atau LRT bagi memudahkan urusan harian penghuni nanti.

Lewat kebelakangan ini banyak projek pembangunan “township” berada di kawasan luar bandar. Jika anda berminat dengan projek “township” pilihlah projek pembangunan yang bersebelahan lebuhraya. Ianya terbukti seperti projek  Township Subang Jaya yang kini menjadi lagenda dan “role-model” pada kebanyakkan pemaju untuk membina sebuah lagi pembangunan bandar terancang seperti itu.

3. Jenis hartanah juga perlu di ambil kira di dalam pemilihan tersebut. Sebagai contoh hartanah bertingkat seperti apartment, rumah teres ataupun rumah jenis banglo yang mana peratus peningkatan nilai hartanah tersebut amat berbeza walaupun berada dilokasi yang sama.

4. Pegangan, seperti pegangan bebas ataupun pegangan terhad. Dalam konteks ini, jelas menunjukkan pegangan bebas memperolehi pulangan yang lebih tinggi daripada pegangan terhad. Hartanah yang mempunyai geran pegangan bebas mendapat permintaan tinggi kerana ia mudah untuk diuruskan semasa proses jual beli dan urusan penama untuk tujuan wasiat sebagai harta pusaka suatu hari kelak. Jika anda membeli hartanah untuk tujuan sewaan, pegangan bebas atau tidak bukan halangan, tetapi selidiki dahulu potensi dan kadar sewa disana sebelum membuat komitmen.

Disini dapat kita pelajari bahawa pembelian hartanah bukan sesuatu perkara yang susah. Walaupun ia melibatkan kos-kos tertentu, dengan pemahaman dan persediaan yang cukup anda dapat mengelak dari membuat perhitungan yang salah dan memberi kesan psikologi sosial jangka panjang pada diri anda. Oleh itu bakal-bakal pembeli perlu bijak semasa membuat penilaian agar pemilikan hartanah menjadi mudah dan sempurna. Jika anda kurang pasti mintalah khidmat agen hartanah dan sila pastikan yang anda benar-benar serasi bersamanya agar keseluruhan proses jual beli hartanah nanti berjalan lancar. Sekian sahaja…

Semoga berjaya pelabur semua.

3.Pasaran Hartanah Dijangka Meningkat Positif

KUALA LUMPUR — Pasaran hartanah Malaysia dijangka menyaksikan peningkat secara beransur-ansur, dengan pembeli mula kembali ke pasaran selepas kebanyakannya menangguhkan pembelian sejak dua tahun lepas akibat kelembapan ekonomi.

Dengan jangkaan pasaran akan pulih, pemintaan dijangka meningkat selari dengan peningkatan penduduk, kata Datuk Michael K.C. Yam, Timbalan Presiden Persatuan Pemaju-pemaju Perumahan dan Hartanah (Rehda).

Beliau bercakap pada Seminar FIABCI Malaysia & PPK Malaysia 2009 mengenai “Bom Jangka Kembali — Penanda Aras Kos Pengurusan” di sini hari Isnin.

“Masalah kredit menghalang pembeli daripada membeli hartanah selama kira-kira dua tahun, pada 2008 dan 2009. Orang ramai terus menyimpan wang, menjangkakan pasaran akan lebih baik dan harga lebih stabil,” kata Yam.

“Dengan purata permintaan di Malaysia sebanyak 150,000 unit setahun, berdasarkan pertumbuhan penduduk dan pembentukan isi rumah, ia menunjukkan wujud kira-kira 300,000 saluran pembelian berpotensi yang menunggu,” katanya.

“Oleh itu, bersama-sama potensi itu serta 450,000 orang yang mula bekerja dan dengan jangkaan pasaran akan pulih, permintaan untuk hartanah dijangka meningkat,” katanya.

Menurut Yam, rumah teras bertanah paling mendapat permintaan tinggi manakala di Lembah Klang, apartmen dan kondominium menjadi pilihan memandangkan kos hartanah bertanah sangat tinggi.

“Hartanah mewah juga sangat popular kerana ramai yang tertarik dengan gaya hidup mewah selain lokasi strategi dan kemudahan yang disediakan oleh pemaju,” katanya.

Yam berkata dengan permintaan dijangka meningkat, bekalan dijangka menghadapi kekurangan.

“Pemaju mula menghentikan pelancaran. Kos pembinaan telah meningkat 30 peratus yang mendorong pemaju untuk menaikkan harga bagi mengimbangi kos bahan binaan,” katanya.

Richard Chan, Pengerusi penganjur seminar itu berkata perbadanan-perbadanan pengurusan (MC), entiti sah rasmi hartanah berstrata, kini menghadapi masalah kewangan yang teruk.

MC betanggungjawab terhadap pengurusan dan penyelenggaraan kawasan umum, peralatan dan kemudahan hartanah berstrata.

Chan berkata MC, terutama yang menyelenggara dan mengurus hartanah berstrata kediaman kos sederhana dan rendah, mengalami defisit bajet yang serius dan masalah aliran tunai.